Ziar Nr.18-MĂSURI

Publicat de Christian Em. de HILLERIN pe

Comentariul zilei 03.11.2017    Autor: CdH

Cele 99 de măsuri

Întoarcere la Bunul-simț.

Pentru a păstra tradițiile, pentru a continua cultura locală, pentru a ne confirma identitatea și în cele din urmă pentru a ne simții acasă siguri și respectați dorim să eliminăm exagerările vremii.

 1. Folosirea telefonului mobil în public este inevitabilă. Dar este obligatoriu să oprești telefonul privat la serviciu, în instanță, în avion, în biserică, în sala de spectacol, în tren și acolo unde poți deranja. Este o practică nouă și se cere educată. Ne aducem aminte de moda radioului sau casetofonului mobil.
 2. Limba oficială este limba română. Cei ce vorbesc o altă limbă sunt liberi să o facă între ei și fără să-i deranjeze pe cei din jur.
 3. Suntem ortodocși precum bunicii noștrii. Avem vecini catolici și de alte culte dar nu-i poți deosebi pe stradă prin straie sau comportament.
 4. Nu dorim islamizarea țării. Nu dorim o moscheie dominantă în București. Ne facem cruce discret în fața bisericii dar nu acceptăm mătănii în spațiul public. În buletin și pe stradă avem fața descoperită.
 5. Am aprecia și ne dorim unirea religiei ortodoxe și catolice, măcar printr-un calendar comun. Asta înfrățește.
 6. Nu dezaprobăm libertatea sexuală atâta timp cât se consumă în spațiul privat și nu e ostentativă. Iar familia rămîne așa cum am moștenit-o și am continuat-o prin nuntă, între un bărbat și o femeie.
 7. Solicităm Radioului și Televiziunii să reducă știrile neplăcute. În special mediatorii să nu prezinte detalii amănunțite ale accidentelor, să nu insiste cu întrebări și cu imagine ce afectează emoțional. Acceptăm știrea dar nu și vulgaritatea.
 8. Etnia țigănească are trăsături caracteristice educației de clan care nu este îmbunătățită prin mersul la scoală. Nu putem accepta comportamentul atât de diferit de cel social impus de cultură și moral. Neacceptanță nu este rasism, ci decență.
 9. Cerșitul în fața bisericii, la market, pe stradă sau la stop, ostentativ și obsedant trebuie interzis. Este ignorat de organele de ordine fiindcă nu au instrumentul impunerii.
 10. Persoanele pedepsite pentru lucrul la negru, cerșetorie și cele cu cazier penal pentru furt le trebuie interzisă părăsirea țării.
 11. S-a interzis fumatul în public dar vedem aruncate mucuri din autoturisme.
 12. Locurile virane sunt mormane de gunoaie. Râurile pline de peturi. Drumurile cu cadavrele câinilor vagabonzi. Parcările cu puii noi născuți abandonați. Iar primăriile cumpără panseluțe.
 13. ……

 

Lista regulilor de bună cuvință este lungă și o continuăm cu comentariile dumneavoastră.


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *