Ziar Nr.16

Publicat de Christian Em. de HILLERIN pe

Comentariul zilei 30.10.2017    Autor: CdH

ASALT

Sistemul de justiție românesc este din nou sub asalt. Am știut că se va ajunge aici și că victoria străzii împotriva OUG 13 era doar una de etapă. După ce au eșuat în încercarea de a paraliza justiția prin Ordonanță de Urgență, coaliția de la guvernare încearcă același lucru în Parlament prin schimbări legislative. Pachetul Legilor Justiției se află acum pe mesele parlamentarilor. 

Declarațiile liderilor PSD-ALDE ne arată că sunt grăbiți, chiar disperați. Au repetat obsesiv că Legile Justiției sunt singura prioritate a momentului [1]. Au majoritatea în Parlament și vor încerca să urgenteze procedurile. Doar noi, cetățenii, îi mai putem opri.

Este momentul să le reamintim că suntem cu ochii pe ei, că suntem mulți și hotărâți. Presiunea publică i-a făcut să dea înapoi la începutul anului și doar prin presiune vom putea încheia anul tot cu o victorie.

Miza e mare. Justiția este a treia putere în stat, iar ea trebuie să rămână independentă, nu să devină o armă politică. Dacă acest lucru se întâmplă, ne putem lua adio de la eforturile României din ultimii 10 ani de transparență și bună guvernare. Suntem uniți și de data aceasta? Rezistăm și acestui asalt?

Nu avem foarte mult timp la dispoziție. Legile Justiției merg pe repede-înainte. Ministerul Justiției a împins deja pachetul de legi direct în Parlament fără să fie asumat de Guvern și fără să fie supus dezbaterii publice [2]. Adică procedura și parcursul normal al unei legi au fost ignorate în acest caz.

Actuala putere consideră că poate face ce vrea, că poate să ignore procedurile legale și să își creeze legi dedicate. Asta se încearcă și prin acest pachet de modificare a Legilor Justiției. Și fix asta vor putea face în continuare dacă Parlamentul va adopta modificările.
Legile 303, 304 și 317, denumite la pachet Legile Justiției, reglementează câteva probleme sensibile pentru cei cercetați sau condamnați de fapte de corupție. Aceste legi au fost modificate în așa fel încât să politizeze justiția, pentru ca aceasta să își piardă independența. Spre exemplu, instituția denumită Inspecția Judiciară va trece în subordinea ministerului Justiției. Inspecția Judiciară este singura care poate cerceta procurori sau judecători. Imaginează-ți ce se întâmplă dacă o astfel de instituție raportează și primește ordine pe linie de partid, prin intermediul ministerului.
Până acum peste 4000 de magistrați s-au poziționat împotriva acestor schimbări. S-au alăturat lor CSM (Consiliul Superior al Magistraturii), ICCJ (Înalta Curte de Casație și Justiție), DNA, DIICOT, Președintele României și chiar Comisia Europeană. Toată lumea e cu ochii pe România și ține doar de noi să punem presiune pe Parlament să nu adopte aceste legi.
Data trecută bătălia s-a dus în stradă. Acum ea se va duce în Parlament. Hai să facem împreună primul pas prin semnarea petiției pentru o justiție independentă. Astfel vom deveni o masă critică și vom putea lucra unii cu alții pentru a pune presiune publică pe politicieni.

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *