EFECTE

Publicat de Christian Em. de HILLERIN pe

15.02.2018  autor Mihnea Moroianu (preluat pe FB)

EFECTE PERVERSE ALE CELOR 42 DE ANI DE DICTATURĂ

Ele au fost multe și imposibil de analizat într-o simplă postare. Mă voi limita să enumăr pe câteva din cele mai dureroase dintre ele:

1. Generalizarea la toate nivelele a bădărăniei, lipsei de sensibilitate și a prostului gust agresiv care înainte de 1947 erau la fel de străine atât elitelor trecute prin școlile Occidentului, cât și țărănimii cu civilizația ei patriarhală, deci se puteau întâlni doar în zonele mahalalelor și ale lumpenilor asociați cu ele.

2. Trecerea ideilor de identitate națională și de patriotism mai întâi prin furcile internaționalismului represiv al anilor 50, apoi prin fenomenul opus al național-comunismului ceaușist din anii 70 și 80 – care după 90, printr-un al doilea fenomen de compensare, s-a materializat printr-o adevărată întoarcere la internaționalismul anilor 50, abia mascat sub formă de europenism improvizat și euro-atlantism din interes personal.

3. Urmare atât a compromiterii patriotismului, cât și a închiderii frontierelor, cu sentimentul, transmis întregii națiuni, că formează o populație de animale ținute în cuști și pândind momentul favorabil pentru a evada – propagarea, mai ales după 90, a fenomenului, complet străin tradițiilor noastre, al emigrării și a psihologiei care-l alimentează până-n zilele noastre, transformându-l în principala frână a progresului social și economic al celor rămași pe loc.

4. Supraviețuirea, chiar și după prăbușirea oficială a ”sistemului”, a întregii lui osaturi politice și organizatorice, rapid regrupate sub steagul FSN-PDSR-PSD, constituind cel mai puternic, cel mai corupt și cel mai reacționar dintre partidele României convertite peste noapte la democrație.

5. În paralel cu fenomenul precedent, compromiterea în ochii tuturor curentelor anticomuniste din vocație sau din simplu oportunism a ideii de STANGĂ politică, tacit identificată cu continuatorii pesediști ai vechiului regim și cu amintirile ultra-traumatice ale dictaturii acestuia. Drept consecință logică, idealizarea completă a noțiunii simetrice a DREPTEI, devenită prin fetișizare un fel de cuvânt magic, un adevărat panaceu al tuturor relelor și neajunsurilor situației actuale.
6. Concret, la nivelul ofertei electorale a opoziției non-comuniste, centrarea exclusivă pe lupta anti-corupție, cu adoptarea programului economic de tip neo-liberal și abandonarea în brațele PSD-ului a marii majorități a electoratului, cel puțin 30% din care trăiește sub pragul sărăciei, deci este direct dependent de ajutorul primit de la stat. Un segment uriaș din populația încă neemigrată a țării, a cărui ignorare brutală și lipsită de orice empatie a decis soarta alegerilor din 2016 – și, în absența unei improbabile treziri la realitate din partea liderilor dezorientați ai opoziției, promită să le decidă și pe cele din 2020.

Categorii: ARTICOLE

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *