DE CE?

Publicat de Christian Em. de HILLERIN pe

07.02.2018  autor Bogdan Tiberiu Iacob

CE ROL I SE PREGATEȘTE?        BEZNA MINȚII:
CASA REGALĂ–INSTITUȚIE A STATULUI REPUBLICAN

Misterul din jurul Casei Regale din România se întețește după o declarație năucitoare făcută ieri de al treilea om în stat, Liviu Dragnea. El anunță o schimbare majoră de viziune asupra Casei Regale în raport cu intențiile din ultima perioadă, una care ar putea bulversa complet înțelegerea ideii de republică; răstimp, membrii Familiei Regale derulează, la rîndul lor, acțiuni stranii, care ridică un mare semn de întrebare: cine și ce urmărește cu această – totuși – relicvă istorică?

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat, ieri, referitor la amânarea proiectului de lege privind Statutul Casei Regale, că această amânare ţine de faptul că se poartă discuţii privind înfiinţarea prin lege a unei instituţii numită Casa Regală.

”Se poartă discuţii care vor fi finalizate în aceste zile cu reprezentanţii Casei Regale pentru a se găsi care este forma în primul rând constituţională şi în al doilea rând firească în care poate fi adoptată această lege. Nu e vorba de legea în sine, e vorba de: dacă sau nu se înfiinţează prin lege o instituţie care să fie numită Casa Regală”, a subliniat Dragnea, conform Mediafax.

Anunțul e spectaculos – deși foarte puțin comentat de media – pentru că aduce o mare schimbare față de cele două proiecte de legi introduse în parlament în ultimii doi ani pe această temă.
Atît proiectul guvernului Cioloș cît și cel al tandemului Dragnea -Tăriceanu prevăd acordarea către Casa Regală a statutului de ONG, adică de persoană juridică de utilitate publică.

Ce înseamnă ”de utilitate publică”?

Conform legislației actuale, înseamnă recunoașterea de către autorități a faptului că anumite organizații se disting de celelalte prin gama de interese pe care le promovează și de servicii pe care le prestează pentru comunitate; de aici disponibilitatea autorităților de a acorda acestor organizații anumite facilități, stabilite prin lege, de care se pot bucura doar organizațiile de utilitate publică, în chip preferențial.

Chiar și în această formă s-au iscat scandaluri uriașe, pentru că numeroși observatori de bun simț au semnalat incompatibilitatea crasă dintre o instituție cu valoare istorică și de simbol, precum Casa Regală, și statutul de ONG abonat la bani publici.

Numai că guvernanții ne înștiințează acum, prin gura autorizată a lui Dragnea, că se vrea mult mai mult: transformarea Casei Regale în instituție a statului.

Ori, cu instituțiile statului, sau instituțiile publice, cum sunt denumite, situația se complică.

Potrivit legii finanțelor publice 500/2002, ”instituții publice” e o denumire generică ce include Parlamentul, Administrația Prezidențială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, alte autorități publice, instituțiile publice autonome, precum și instituțiile din subordinea acestora, indiferent de modul de finanțare.

Cum ar putea ajunge Casa Regală pe aceeași listă cu banca națională, cu prefecturile și primăriile, cu parlamentul, guvernul și președinția, cu tribunalele și inspectoratele de poliție, cu consiliile locale și județene șamd e o enigmă pe care numai PSD-ALDE ar putea-o lămuri.

Dar mai presus de întrebarea ”cum?” se ridică întrebarea ”de ce?”.
Cui i-ar folosi asta?

Și cum s-ar explica amestecul unei instituții pur monarhice cu cele republicane?

În orice caz, se pare că Familia Regală se pregătește deja pentru rolul cel nou.

De la începutul acestui an, deși în doliu mare, după fostul suveran, Margareta și Duda fac de zor, ”vizite regale”, cum sunt numite pe siteul oficial, la tot felul de instituții ale statului, precum Banca Națională, Televiziunea Română, Jandarmeria, Agerpres, Primăria Capitalei, Radioul public, Brigada militară ”Mihai Viteazul”, sau chiar organizează ”Seara Palatului Elisabeta dedicată Televiziunii Române”. (Mai aflăm că, zilele trecute, Casa Regală ”şi-a dat acordul” ca Iaşiul să poarte titlul de „Oraş Regal”, ca şi Curtea de Argeş).

Parcă de la asemenea organism te-ai aștepta la vizite prin spitale ori orfelinate, necum la BNR sau Agerpres.

Una peste alta, pentru ce rol e pregătit cuplul Duda-Margareta?

Categorii: ARTICOLE

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *